Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

De la specialiști pentru pacienții cu diabet

06/12/2011

Ce înseamnă glicemie normală?
Valorile glicemiei normale a jeun (dimineața pe nemâncate) sunt cuprinse între 70 și 110 mg% (valori corespunzătoare analizei recoltate din sânge venos). Asociația Americană de Diabet (ADA) consideră că valoarea maximă normală trebuie să fie de 100 mg%, cunoscut fiind că valorile mai mari  cresc semnificativ rata complicațiilor (mai ales cele cardiovasculare).

Glicemia bazală modificată (valori ale glicemiei a jeun între 110 și 125 mg%) precum și toleranța alterată la glucoză (valori între 140 și 200 mg% la 2 ore în cursul testului de hiperglicemie provocată (TTGO ) cu 75 g de glucoză) sunt considerate stări de prediabet și trebue intervenit prin schimbarea stilului de viață pentru a preveni apariția diabetului.

Există alimente interzise în diabet?
Pacienții diagnosticați cu diabet trebuie să respecte un regim cu glucide (hidrați de carbon, HC) mai puține, regim care ține cont de înălțime, greutate, activitate fizică și alte afecțiuni asociate.

Există alimente cu conținut scăzut de HC care practic sunt permise fără restricții, alimente cu conținut ceva mai ridicat de HC care sunt permise, dar în anumite cantități (pâine, lactate, fructe, orez, cartof, paste făinoase și altele) și alimente cu conținut ridicat de HC (dulciurile) care este bine să nu fie consumate pentru că produc creșteri mari și rapide ale glicemiei.

Care sunt cele mai frecvente trei întrebări pe care vi le pun pacienții dumneavoastră și ce le răspundenți?

De ce am facut diabet?

Există o predispozitie genetică pentru diabet, iar anumiți factori (infecții virale, stresul, consumul exagerat de dulciuri, obezitatea) grăbesc apariția diabetului.

Dacă țin regim și glicemia mea se normalizează înseamnă că nu mai am diabet?

Nu, diabetul este o boală cronică și odată pus diagnosticul trebuie respectată dieta toată viața și controlată glicemia periodic pentru a interveni medicamentos dacă este nevoie.

Dacă diabetul este bine echilibrat sunt șanse să nu apară complicații?

Cu cât glicemiile sunt mai aproape de normal cu atât riscul apariției complicațiilor este mai mic.

A răspuns întrebărilor diabetonline.ro Doamna Dr. Anca Coman, medic primar de diabet, nutriție și boli metabolice la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. dr. N. Paulescu” din București. Doamna doctor își desfășoară activitatea clinică în cadrul Ambulatorului de specialitate „Grigore Manolescu” și este implicată în cercetare, participând ca investigator în studii pre-clinice și clinice din România. Domeniul său de interes este prevenția diabetului.

Share